În următoarele 56 de zile are loc un fenomen rar, în spațiu. Recent, oameni de știință de la NASA au precizat că toamna aceasta va fi prezentă o „a doua Lună”. Fenomenul, însă, nu va putea fi vizibil de pe Pământ.
În luna august, oamenii de știință au descoperit un asteroid căruia i-au atribuit indicativul „2024 PT5”. În următoarele 56 de zile (30 septembrie – 25 noiembrie 2024), acest asteroid va acționa precum o „a doua Lună”, în jurul Pământului. Totuși, acest fenomen nu va putea fi vizibil.
Asteroidul numit „2024 PT5” de către NASA are o lățime de aproape 11 metri. Este parte a centurii de asteroizi Arjuna. Carlos de la Fuente Marcos, expert față de acest fenomen și profesor la Universidad Complutense de Madrid, a oferit câteva explicații legate de „a doua Lună”.
„Obiectul care ne va face o vizită aparține centurii de asteroizi Arjuna, o centură secundară de asteroizi formată din roci spațiale care urmează orbite foarte asemănătoare cu cea a Pământului, la o distanță medie față de Soare de aproximativ 93 de milioane de mile (150 de milioane de kilometri). Obiectele din centura de asteroizi Arjuna fac parte din populația de obiecte apropiate de Pământ, cum ar fi asteroizii și cometele”, a precizat expertul Carlos de la Fuente Marcos pentru Space.com.
Reprezentanții NASA au explicat că acest fenomen al „mini-Lunii” este unul temporar, care va avea loc în perioada 29 septembrie – 25 noiembrie 2024. De altfel, fenomenul nu va putea fi observat de pe Pământ, atât cu ochiu liber, cât și cu telescopul. Doar un echipament profesional ar putea să capteze cea de-a „doua Lună”.
Tot în această perioadă au loc și alte evenimente astronomice. De exemplu, până pe 2 octombrie 2024, poate fi văzută cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), în emisfera nordică. Între 6 și 10 octombrie va putea fi văzută ploaia de meteori Draconid. Fenomenul este datorat de tranziția cometei 21 P/Giacobini-Zinner pe lângă Pământ.
Vezi și ASTEROIDUL gigant, denumit „Zeul Haosului”, ar putea lovi Pământul. Când va trece pe lângă Terra
Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)